Нинова е полезна в едно – да доубие най-после комунистическата

...
 Нинова е полезна в едно – да доубие най-после комунистическата
Коментари Харесай

Осман Октай: Президентът е извън контрол, опитва да се хареса на Москва, но ще срещне съюз срещу себе си от всички партии

 Нинова е потребна в едно – да доубие най-сетне комунистическата партия, която имитира, че е европейска

Ердоган също се готви за избори, този път може и да не удари рамо на Движение за права и свободи за предварителния избор у нас,  казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васко Стефанов

- Г-н Октай, изпуснаха ли си нервите Румен Радев и Илияна Йотова през уикенда с пропутинските изявления, които направиха за въоръжаването на Украйна и ще пострада ли страната ни от сходни поръчки?

- Президентът излиза от надзор, с сходни изказвания пази войната на Владимир Путин. Неговото мислене е, че Украйна би трябвало да вдигне бялото знаме и да не се пази. Поне по този начин звучи. С сходна позиция от „ Дондуков “ 2 се пази експанзията на Владимир Путин. Това приказва за извънредно подвластна позиция, с цел да се хареса Румен Радев на Москва. Президентът не приказва като представител на натовска страна. Изказването му е аналогично с позицията на няколко страни, които поддържат експанзията на Владимир Путин. Неприятности за нашата страна надали ще има, а по-скоро за самия Радев, тъй като ще продължава да бъде раздразнителен от обстоятелството, че е в изолираност от всички натовски водачи. 

- Очертава се нова  коалиция сред Политическа партия, Демократична България, „ Спаси София “ и още няколко организации като фронт против останалите партии в Народно събрание. Има ли прилика сходен съюз със основаването на ОДС, когато десните се сплотиха против ръководството на Българска социалистическа партия? 

- Ситуациите преди идните избори и основаването на ОДС през 1995 година са идентични. Тогава обединението беше направена преди локалния избор, президентския през 1996 година и парламентарния през 1997 година Тогава ОДС завоюва и трите избора.С болшинството си ОДС начерта пътя на България към Европейски Съюз и НАТО. Сега обстановката е аналогична, откакто сме се блокирали в политическото си развиване в изискванията на войната на Путин в Украйна, както и на поредицата от политически рецесии в резултат на статуквото на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и на президента Радев. Сега е моментът да се отговори на упованията на младото потомство от 2020 година по време на митингите. Единственият метод за излизане от тази рецесия е реформаторско болшинство. Добрите вести са, че Политическа партия, Демократична България, партията на Борис Бонев, в това число и други организации, които поддържат целите на България, могат да влязат в обединяване и да излязат вероятно като спечелили на идните предварителни избори. Те имат опция в този момент да приготвят спечелването на вота и в по-малките градове. Това е пътят за старта на същинската смяна. Затова има аналогия с тези процеси при основаването на ОДС, в което участвахме аз, Петър Стоянов, Веселин Методиев и Петко Илиев, а по-късно се включи и  доктор  Дертлиев. На този развой неслучайно му се постави кръст, когато беше доведен Симеон Сакскобургготски в България. С това се унищожи обединителната форма и се постави завършек на развиването и на промените. Голяма част от нашето потомство, което беше на площадите през 90-те години, е разочаровано, че упованията му за правова страна и за развиването на междинна класа не съумяха да се получат. Тези хора се отдръпнаха с съмнение от изборния развой, само че в този момент е времето да схванат, че би трябвало да поддържат младежката сила за смяна, с цел да се отключи процесът към същинска европейска народна власт, а не да сме подвластни на кремълско въздействие, каквото имаме през последните 32 години.

- Кои са рисковете, които се крият при основаването на сходна коалиция обаче, защото ОДС имаше злополучна орис?

- Още от Кръглата маса ние бяхме следена народна власт от задкулисието, което наложи този политико-олигархичния модел. Аз не упреквам водачите на демократичните сили. Може би от доверчивост или от неопитност позволиха доста неточности. Два месеца след Кръглата маса се одобри да има Велико народно събрание и избори под контрола на Българска социалистическа партия с всичките армейски елементи. Днес конституцията, която беше призната преди 32 година, блокира промените, за които и Брюксел упорства. Ние сме народна власт, само че по кремълски модел. Абсурдно е, че Българска национална телевизия демонстрира и през днешния ден с носталгия фрагменти от конгресите на Българска комунистическа партия, а децата не учат за лагерите и извращенията на комунизма. За мен обяснението за ниската изборна интензивност е, че жителите си споделят: „ по-добре да не гласуваме, в сравнение с да предадем гласа си на мафията “. Колкото и да упрекваме Иван Костов и по какъв начин не са се случили нещата с ОДС, бяха прекратени процеси. Същевременно през днешния ден всички се бият по гърдите, че по тяхно време сме станали членове на НАТО и Европейски Съюз. Те не можеха да спрат всичко това след старта по времето на Костов. Аз постоянно съм вярвал в младата сила. Лидерите би трябвало да извършват упованията на младежите за смяна, тъй като в случай че не го създадат, ще бъдат пометени като Слави. Ако Политическа партия и Демократична България изневерят на желанието за промени, ще бъдат заличени по същия метод и след тях ще се появят идващите юношески водачи.

- След лидерската среща, проведена от Корнелия Нинова, обрисува ли се вероятно ръководство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в идващия парламент?

- На тази среща ние видяхме същинските водачи на така наречен задкулисие и статукво от последните години. Вместо Карадайъ, трябваше на нея да отиде Ахмед  Доган, а до него да стои Делян Пеевски. Отсъстваше също Румен Радев, като лидер на страната към днешна дата. В същото време пред камерите видяхме хора, които до през вчерашния ден се атакуваха. Те имитираха угриженост за страната, с цел да пробват по всевъзможен метод да спрат смяната. Предизборната среща беше закъсняла. Както споделих още при връчването на мандата, Нинова го употребява за медийни предизборни изяви. Тя е потребна в едно – да доубие най-сетне комунистическата партия, която имитира, че е европейска. Това, което сплотява Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи против Радев е, че той поведе война против парламентарната република и дискредитирането на Народното събрание. Неговата борба е против партиите. Президентът внезапно се обърна против Демократична България, като разгласи обединението за „ военолюбци “, а в същина той е от страната на „ военолюбците “, подкрепяйки експанзията на Владимир Путин в Украйна. На процедура през днешния ден тъкмо „ военолюбците “ ръководят страната със служебното си държавно управление. Радев стигна дъното и по време на консултациите с Демократична България, като всички трябваше да слушат какви обществени нападки и обиди насочва. След това назова водачите на Политическа партия „ шарлатани “. Подобно проваляне с квалификации не си е разрешавал нито един президент. Едно е ние да си приказваме, само че напълно друго държавен глава, който се чува от Брюксел до Москва и Вашингтон. Оттук нататък Румен Радев ще има съюз против себе си от всички партии, без значение какви флиртове пробва да прави. Президентът ще загуби в сходна война и ще свърши доста зле, тъй като и партиите в идващия парламент могат да се извърнат против него. Най-голямата опасност за него в един миг може да се окаже импийчмънт, въпреки че ще разчита на Конституционния съд. Без партии той не може да осъществя каквито и да са цели, които е сложило задкулисието. Днес четиримата водачи (заедно със Стефан Янев – б. р.) умерено можеха да се прегърнат и да имат болшинство.  Румен Радев е най-щастливият президент, тъй като направи всичко допустимо да не може да се направи държавно управление и да не могат да бъдат признати законите за „ Шенген “, за промените по отприщването на избрани европрограми. Нещо повече – ще е още по-щастлив да ръководи до локалните избори със служебното си държавно управление, с цел да продължи непрекъснато да атакува Народното събрание и партиите, че нямаме Шенген, еврозона, План за възобновяване и правосъдна промяна. Именно поради сходни блокажи можем да чакаме доста проведени от задкулисието протестни безредици, които да се употребяват против парламентарната република. 

- Каква ще е ролята на Движение за права и свободи оттук насетне, от партията на Доган демонстрират подготвеност за разговор за идващ кабинет?

- Доган и мъжките му секретарки, които се явяват от негово име, се усещат в доста тежка изолираност, само че се радват от сходни лидерски срещи, с цел да могат да приказват пред медиите. Те обаче нямат чувството, че се самопредлагат като остаряла селска мома, само че няма кой да ги пожелае, до момента в който Пеевски е на първия ред. Те не могат да излязат от обстановката единствено с приказки, а първо да се дистанцират тотално от модела „ Пеевски “ и по-късно да кажат кой заплаща всички сметки в сараите в Бояна и в Росенец. На мен не ми е ясно Доган да е някакъв предприемач и самичък да си покрива издръжката. За Движение за права и свободи е доста значимо каква поддръжка ще получи от Турция, тъй като сега Ердоган влиза в предизборна акция и желае вотът за президент и държавно управление да е на 14-и май. С целия си антураж той води борба за оцеляване и не знам този път дали ще има време да подпомогне  модела „ Доган “ на идните избори, които се обрисуват в края на март или при започване на април. Освен това за Движение за права и свободи е значимо още дали Демерджиев и Главната прокуратура ще си затворят очите за циганските гласове. Неслучайно Карадайъ сподели на лидерската среща, че предварителните избори били „ непотребни “. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР